PROGRAM PENSIJILAN PENGANALISA BAHASA BADAN PROFESSIONAL PERTAMA DI MALAYSIA!

Hanya dalam masa 3 Hari, Anda Boleh Memiliki Keupayaan Unik Untuk Membaca & Menafsirkan Bahasa Badan Sesiapa Sahaja Dengan Mudah!

#1

Adakah anda ingin mengetahui sama ada seseorang itu menyukai anda atau tidak sebelum mereka sempat berkata apa-apa kepada anda?

#2

Tidak pasti adakah seseorang itu bercakap benar atau tidak kepada anda untuk sesuatu keadaan ?

#3

Adakah anda ingin mempengaruhi orang lain tanpa mereka sedar mereka sudah terpengaruh dengan anda?

Pernahkah anda mengalami perkara ini?

SERING GAGAL DALAM PERTEMUAN PENTING

MISALNYA TEMUDUGA KERJA ATAU PEMBENTANGAN PERNIAGAAN?

MERASAKAN DIRI SERING DIABAIKAN DAN DIANGGAP "TIDAK WUJUD"

DALAM PELBAGAI PELUANG PERBUALAN?

MERASAKAN DIRI HEBAT DALAM BERCAKAP

NAMUN MASIH SERING GAGAL DALAM MENYAMPAIKAN MESEJ YANG TEPAT?

ITULAH PENTINGNYA MEMBACA DAN MEMPENGARUHI ORANG DENGAN BAHASA BADAN, KERANA "BERCAKAP" SAHAJA TIDAK AKAN PERNAH CUKUP DENGAN UCAPAN SEMATA-MATA!

Dalam tempoh 3 hari, peserta akan dibekalkan dengan bagaimana cara membaca dan menterjemahkan bahasa badan dalam pergaulan, komunikasi, jualan, negosiasi, dll.

Peserta juga akan dibekalkan dengan teknik memengaruhi manusia lain dengan bahasa badan, penampilan, sentuhan dan perkataan yang tepat.

27,28,29 Mei 2022

9.00 PAGI – 5.00 PETANG

ONLINE

MENGGUNAKAN APLIKASI ZOOM

TERHAD 20 TERAWAL

TERHAD KEPADA 20 ORANG SAHAJA

MENGAPA IANYA SANGAT PENTING DAN WAJIB UNTUK ANDA MEMPELAJARI BAHASA BADAN?

“Hidup ini penuh dengan kata-kata dan hanya ucapan sahaja yang penting” Betul ke?

Satu kajian telah dijalankan pada tahun 1967 oleh Professor Albert Mehrabian dari University of Pennsylvania. Didalam kajian tersebut, beliau mendapati komunikasi itu sendiri terpecah kepada beberapa bahagian:

7% KOMUNIKASI

Adalah datangnya dari perkataan yang disebutkan

38% KOMUNIKASI

Adalah datangnya dari vokal ; Bagaimana anda mengatakannya

55% KOMUNIKASI

Adalah datangnya dari nonverbal ; iaitu Bahasa Badan

INI MEMBUKTIKAN MENGAPA BANYAK KEKELIRUAN BERLAKU DALAM KOMUNIKASI APABILA BAHASA BADAN TIDAK SEPADAN DENGAN KATA-KATA.

BAGAIMANA RAMAI ORANG GAGAL PADA SESI TEMUDUGA SEBELUM MEREKA SEMPAT MEMBUKA MULUT MEREKA.

BAGAIMANA ANDA SECARA TIDAK SENGAJA DAN TIDAK SEDAR MENSABOTAJ HUBUNGAN PERIBADI DAN PERNIAGAAN ANDA APABILA BAHASA BADAN TIDAK KELIHATAN KONGRUEN, YAKIN DAN IKHLAS.

JADI APA YANG ANDA INGIN PELAJARI IALAH CARA MEMBUAT "FIRST IMPRESSION" YANG BERKESAN DENGAN MENGHANTAR ISYARAT BAHASA BADAN YANG POSITIF DAN TEPAT.

Senang cerita, Anda tidak mungkin akan mendapat peluang kedua untuk membuat “first impression” yang hebat, betul?


6 Kesalahan Umum Bahasa Badan yang ramai orang hari ini lakukan:

 •  1. Tak Faham Konteks
 • Anda mungkin menggosok mata anda dalam mesyuarat kerana anda tidak tidur malam bagi membantu bos anda menyelesaikan projek syarikat. Tetapi orang lain yang tidak tahu konteks sebenar mungkin menganggap anda bosan dengan mesyuarat tersebut.

 • 2. Hanya membaca dari satu pergerakan

  Anda mungkin cenderung untuk menanggalkan cermin anda dan memegangnya dengan satu tangan ketika membuat keputusan semasa berunding . Tetapi orang lain mungkin berfikir anda menjadi lebih negatif ketika anda melakukannya.


  3. Mereka tidak tahu stail komunikasi anda


  Anda mungkin bermain dengan pen apabila anda mendengar bos anda bercakap dalam mesyuarat. Tetapi tingkah laku anda mungkin dilihat sebagai tidak memberi perhatian walaupun itu adalah bagaimana anda sebenarnya memberi tumpuan anda untuk mendengar kerana anda adalah orang kinestetik.


  4. Mereka tidak memahami baseline anda


  Anda mungkin berasa lebih selesa menyilangkan tangan anda didada apabila anda mendengar orang bercakap. Tetapi orang yang tidak mengetahui baseline anda, iaitu kelakuan biasa anda, mungkin menganggap anda tidak ramah atau seorang yang sukar didekati.


  5. Mereka tidak menyukai sesuatu dan anda pun mesti sama!


  Anda mungkin tidak suka wajah bapa saudara anda atau suara ibu saudara anda, tetapi adakah anda menganggap anda mungkin juga tidak menyukai sesiapa yang melihat atau berbunyi sama?

  Anda juga mungkin suka atau tidak suka dengan seseorang yang tidak sedar dengan perkara ini. Pernahkah anda terfikir bahawa orang sering tidak menyukai anda juga adalah kerana melihat atau anda berbunyi seperti seseorang yang juga mereka tidak suka?


  6. Mereka datang dari latar belakang budaya berbeza


  Anda mungkin suka melakukan isyarat OK dengan jari anda tetapi adakah anda tahu bahawa dalam sesetengah budaya seperti Amerika Selatan, isyarat itu dianggap menyinggung?


BAGAIMANA KEMAHIRAN MEMBACA BAHASA BADAN AKAN MENGUBAH KEHIDUPAN ANDA?

#1

Jimat banyak masa dengan hanya berurusan dengan orang yang anda suka atau percayai. Dengan membaca bahasa badan, anda dengan cepat dapat mengetahui mood atau keperibadian seseorang … sebelum mereka berkata apa-apa!

#2

Menjadi “human lie detector”. Hampir semua orang berbohong di satu titik atau yang lain, jadi sangat penting bagi anda untuk mengesan penipuan.

#3

Meningkatkan kerjaya dan hubungan anda. Kini, anda boleh membuat bos, rakan sekerja dan juga orang yang tidak dikenali menyukai anda melalui pergerakan badan yang halus. Anda akan terkejut betapa mudahnya untuk mendapatkan kenaikan pangkat jika anda tahu seni membaca dan menggunakan bahasa badan.

#4

Melipatgandakan jualan anda dan hanya menjual kepada prospek yang mempunyai peluang untuk membeli dari anda. Anda mampu mengesan terlebih dahulu adakah boleh berunding dengan harga yang lebih baik lantas meningkatkan peluang anda untuk memenangi rundingan.

#5

Menjadi seorang komunikator yang hebat. Kebanyakan situasi, perkataan sahaja memang tidak mencukupi. Komunikasi anda akan menjadi lebih berkesan dan difahami jika anda menggabungkannya dengan bahasa badan yang betul.

#6

Elakkan melakukan kesalahan besar dengan mengambil pekerja yang salah. Jika anda menemuduga calon pekerja syarikat anda, anda akan mudah melihat pemohon yang paling berkemampuan untuk melakukan apa-apa kerja!

#7

Rundingkan pembelian dengan yakin dan elakkan “ditipu” beribu-ribu ringgit oleh peniaga.

#8

Membaca minda dan emosi seseorang. Dengan keupayaan ini, anda boleh melakukan perkara-perkara yang hanya sesuai dengan situasi dan mengelakkan sebarang masalah yang mungkin berlaku.

#9

Berhenti berbohong kepada diri sendiri – dan hidup dengan lebih bahagia, lebih produktif, dan lebih bersemangat.

SEKIRANYA ANDA SEORANG AHLI PERNIAGAAN

anda perlu memaparkan keyakinan dan karisma apabila anda berunding dengan pelanggan, pembekal dan rakan niaga. Anda juga perlu tahu sama ada mereka berlaku jujur semasa berunding dengan anda. Ini kerana ramai orang mungkin tidak mempunyai prinsip etika yang sama seperti anda.

SEKIRANYA ANDA TRAINER, COACH, PENGURUS, GURU

anda perlu memaparkan keyakinan dan karisma apabila anda membentangkan topik anda kepada khalayak atau apabila anda memudahkan perubahan kepada klien , pelajar atau staff. Anda juga perlu tahu sama ada mereka menyatakan kebenaran apabila mereka mengatakan bahawa mereka komited untuk berubah. Ini kerana ramai orang mempunyai pelbagai alasan, kepercayaan negatif atau emosi toksik yang menjadikan mereka sukar untuk jujur dengan diri mereka sendiri dan orang lain.

JIKA ANDA ADALAH PASANGAN SUAMI ISTERI ATAU IBU BAPA

anda perlu menunjukkan penjagaan dan keprihatinan apabila berurusan dengan ahli keluarga anda. Anda juga perlu tahu bagaimana perkataan mereka boleh dipercayai apabila mereka bercakap dengan anda. Anda juga perlu pastikan mereka selamat berkawan. Ini kerana dalam rangkaian sosial dunia hari ini, ramai orang tidak seperti yang mereka nampak.

UNTUK SIAPA PROGRAM INI SEBENARNYA ?

Latihan ini adalah untuk CEO, Usahawan, Guru, Jurulatih Korporat, Pengarah HR, Perunding, Jurutera, Peguam, Profesional Jualan, Guru, Ahli Terapi, Pakar Psikologi, Pemasar, Pemaju Perniagaan, Doktor, Ahli fisioterapi, Pelajar, Orangtua dan Sesiapa yang ingin menjadi lebih ikhlas dan yakin dan ingin mengetahui sama ada orang lain turut ikhlas ataupun tidak.

27,28,29 Mei 2022

9.00 PAGI – 5.00 PETANG

ONLINE

MENGGUNAKAN APLIKASI ZOOM

TERHAD 20 TERAWAL

TERHAD KEPADA 20 ORANG SAHAJA

Siapa Yang Akan Bantu Anda Terokai Dunia Bahasa Badan Berpengaruh?

Zarif Zulkafli

Merupakan Pakar Bahasa Badan (Body Language Expert) dan Juara Motivator Ikon Inspirasi Varsiti Peringkat Kebangsaan 2019. Berpengalaman luas sebagai Jurulatih Utama di Body Language Academy (Malaysia) & iDealismo Learning & Consultancy.

Sehingga Kini, beliau telah mengendalikan pelbagai bengkel serta seminar dan telah melatih ribuan golongan professional, usahawan, kakitangan kerajaan serta pelajar universiti / sekolah dalam menambahbaik skill komunikasi Non-Verbal (Body Language).

Pernah berada di beberapa kaca Televisyen seperti Astro Bernama bagi berkongsi topik “Bahasa Badan; Ikhlas ke kau ni?” dan TV3 sebagai panel bagi sebuah forum gen-y anjuran jabatan penerangan Malaysia untuk berkongsi kepakaran dalam bidang komunikasi Nonverbal (Bahasa Badan).


Juga pernah muncul didada akhbar

Muncul sebagai juara pertandingan ikon motivator inspirasi varsiti peringkat kebangsaan pada april 2019. Pengalaman di pertandingan tersebut sememangnya merupakan sebuah pengalaman yang berharga buat beliau. Dalam masa yang sama, beliau juga pernah muncul sebagai juara pertandingan “Young Leader Motivator Competition (IMaC) peringkat UTeM pada tahun 2018 sebelum melayakkan beliau untuk bertanding ke peringkat kebangsaan pada tahun yang sama.

ANTARA SYARIKAT YANG PERNAH TURUT SERTA KE PROGRAM INI DAN MENJADI ALUMNI CPBLA

KAMI DAH BANTU RAMAI ORANG MELALUI PROGRAM-PROGRAM YANG TELAH KAMI ANJURKAN..

Antara mereka yang pernah hadir ke program kami

Tuan Afiq Jeman - Trainer di Noir Health & Beauty Sdn Bhd.

Puan Rashidah - CRM Trainer di Mitsubishi Motors Malaysia Sdn Bhd

SERIUS NAK SERTAI PROGRAM PENSIJILAN INI?

Yuran Asal RM 1,200

10 Terawal RM 800

Days
Hours
Minutes
Seconds
Pendaftaran Sesi 3,4,5 SEPTEMBER 2021 Kini Telah ditutup. Nantikan anjuran program seterusnya.

BILA PROGRAM PENSIJILAN INI AKAN DIJALANKAN ?

27,28,29 Mei 2022

9.00 PAGI – 5.00 PETANG

ONLINE

MENGGUNAKAN APLIKASI ZOOM

TERHAD 20 TERAWAL

TERHAD KEPADA 20 ORANG SAHAJA

Soalan Lazim

Masih ragu – ragu untuk menjadi seorang penganalisa Bahasa Badan Professional? Anda boleh dapatkan maklumat lanjut melalui soalan lazim di bawah untuk bantu anda buat keputusan. 

Boleh, disebabkan ianya adalah online class, maka masanya adalah fleksibel dan kami akan upload juga recording kedalam Google Classroom dan anda boleh terus bertanya soalan didalam google classroom tersebut.

Ada, kami akan rekod keseluruhan sesi untuk anda lihat atau ulangkaji semula.

TIDAK, ALUMNI BOLEH MENGIKUTI PROGRAM SETERUSNYA SECARA PERCUMA SEKIRANYA MAHU ULANGKAJI PEMBELAJARAN.

Ada, memandangkan ini merupakan program pensijilan penganalisa bahasa badan professional, pada hari terakhir program peserta perlu menduduki ujian bagi melayakkan diri memperoleh pengiktirafan sebagai seorang penganalisa bahasa badan professional.

Anda dibenarkan mengambil semula exam secara percuma sebanyak 3 kali. Sekiranya gagal (selepas 3 kali) , anda perlu menghadiri program pensijilan semula pada tarikh lain (tanpa bayaran). Namun sekiranya masih gagal, anda akan dikenakan caj minima untuk pengambilan ujian seterusnya (pada kali ke 4).

Anda mempunyai sebarang soalan ?

Hubungi kami di talian 016-242 2845 (Cik Irdina)

Scroll to Top